Piramitler dünyanın bir çok yerinde bulunsa da, genel ismi Mısır piramitleri olmuştur. Bunun en önemli nedenlerinden biri, piramitlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerin başında yer almasıdır. Piramitlerin çok azı günümüze kadar ilk gün ki halleriyle ulaşmıştır. Çoğu piramit tahrip edilip yıkılmıştır. Günümüze ulaşan en önemli piramit olan Keops piramidi mısırda bulunur. Keops piramidi dünya harikaları listesinin ilk 7 sinde yer alır.
Konu Başlıklarımız
Piramit Nedir?
Matematikten yola çıkarak tanımlarsak,
- tepeleri ortak bir noktada birleşen ve tabanları da herhangi bir çokgenin birer kenarı olan birtakım üçgen yüzeylerden oluşmuş cisim. Üçgen, kare, çokgen piramitler matematikte yer alan çeşitleridir.
Tarihi yapı ve Mısır’da yer alan piramitleri ele alarak tanımlarsak;
- Kare bir tabana sahip olan ve tepe noktasında birleşen 4 ayrı üçgenin birleşmesi sonucu oluşan geometrik bir şekildir. Piramitlerin yapısını oluşturan 4 ayrı üçgeninde boyutları eşittir.
Piramitlerin Yapılış Amacı
Piramitler firavunların yada onlar kadar zengin olan kişilerin mumyalanmış bedenlerini ve değerli eşyalarını koyacakları yer olarak yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu teoriyi keops piramidinde bulunan mumyalanmış bedenler ve döneme ait gemilerin yer alması destekliyor. 1954 yılında keops piramidi incelendiğinde bir oda keşfedildi ve incelenmek için içine girildiğinde ise geminin Mısır Firavunu Keops’a ait olduğu anlaşıldı. Parçalara ayrılan gemi uzun uğraşlar ve geçen 13 yılın ardından bir araya getirilerek tamir edildi. Birleştirilen Keops gemisi bir müzede sergilenmeye başladı. Sedir ağacından yapılan ve keşfedilen en eski gemi unvanını hala koruyan keops gemisinin yer aldığı piramitte bir gemi daha bulundu. Bulunan 2. gemi tek parça halinde olduğundan çıkartılmadan olduğu yerde muhafaza edilmesi için önlemler alındı.
Piramitlerde yer alan bedenlerin mumyalanma şekli, duvarlara çizilen resimlerle günümüze kadar ulaşmıştır. Karın bölgesinde açılan ufak bir delik yardımıyla tüm iç organlar çıkarılmış ve iç kısım özel baharatlar ve yağlar yardımıyla korunmuştur. Mumyalanma oldukça masraflı bir iştir. Bunun için insanlar tüm hayatları bozunca kazandıklarını mumyalanmak için saklamıştır. İncelenen mezarlarda kıymetli eşyaların bolca görülmesi, ölümden sonra tekrar dirileceklerine ve dirildiklerinde zengin gömülmüşlerse zengin olarak yeni hayatlarına devam edecekleri inancını kanıtlıyor.
Piramitler Nasıl Yapılmıştır
Piramitler iki aşamada inşa edilir. Birisi kral odasının diğeri ise piramidin inşasıdır. Kral odası piramit tabanından 43 metre yukarıda bulunur. İçerisinde hava kanalları ve tavanında 60 tonu aşan düz blokların bulunması açısından hayranlık uyandıran muhteşem bir mühendislik örneğidir. Bu blokları karşı ağırlık mekanizmasıyla çalışan bir sistem bulunmaktadır ve halatlarla yapılmış olan bu terazi sistemi sayesinde bloklar istenilen yüksekliği kolayca çıkarılmıştır. Taşlar çekilirken oluşan sürtünme kuvvetini azaltmak için ise çamur ve su kullanılmış.
Dünya Genelinde Bilinen Piramitler
Piramitler sadece Mısıra özgün değildir. Bir çok ülkede bulunsalar da yoğun olarak mısırda yer alırlar. Dünya genelinde bulunan piramitler;
- Bosna Piramitleri
- Çin / Türk Piramitleri
- İtalya Piramitleri
- Avustralya Piramitleri
- Yunan Piramitleri
- Sudan Piramitleri
- Kanarya Adaları Piramitleri
- Sicilya Piramitleri
- Mauritius Piramitleri
Yukarıda saydığımız piramitlerin bir çoğu günümüze ulaşmış olasalar’da üstleri yeşilliklerle kaplı halde bulunurlar. Mısır piramitleri gibi belirgin değillerdir. Birçoğu Keşifler sonucu bulunmuştur. Küçük ve hasarlı piramitler ayrıca bulunmaktadır.
Piramitler çoğunlukla Mısır’da yer alır. Mısır’da yer alan piramitler firavunların mezarları yada özel eşyalarının konulduğu yer olarak bilinir. Piramitler isimlerini Mısırdan alırlar; bunun nedeni en çok piramitlerin yer aldığı ülke olmasıdır.
- Bilinen en yüksek piramit Keops piramididir (145,75 metre) ve Mısırda yer alır
Mısır Piramitlerinin Sırrı
- Keops açıları, Nil’in delta bölgesini iki eşit parçaya böler.
- Gize’deki üç piramit arasında 3:4:5 Pisagor üçgeni vardır.
- Büyük Piramit, dünyanın kara kitlesinin merkezinde yer alır.
- Büyük Piramit, kuzey, güney, doğu ve batı yönüne göre düzenlenerek inşa edilmiştir.
- Piramit dev bir güneş saatidir özelliğindedir.
- Bugün teknolojik olarak çok ilerlemiş olan ülkeler bile Keops piramidinin aynısını yapamamaktadır.
- Piramit kimin adına yapılmış ise, onun bulunduğu odaya yılda iki kez, doğduğu ve tahta çıktığı günler olmak üzere güneş girer.
- Piramitlerin içerisinde ultra sound, radar, sonar gibi cihazlar çalışamamaktadır.
- Piramidin içerisindeki süt birkaç gün süreyle taze kalır ve sonrasında bozulmadan yoğurt haline gelir.
- Bitkiler piramidin içinde daha hızlı geliştiği gözlemlenmiş.
- Yemek artıkları hiç koku yapmadan piramit içinde mumyalaştığı söylenir.
- Kesik ,yanık ve sıyrık gibi yaralar büyük olan bir piramit içinde daha çabuk iyileşme gösterir.
- Keopsla dünyanın merkezi arasındaki uzaklık, Kuzey kutbuyla dünya arasındaki uzaklığa eşittir.
- Mısır’daki büyük piramit olan Keops ,30 yılda inşa edilmiş. Bu piramidin taşları ile Fransa’nın etrafında 3m.lik bir duvar oluşturulabilirdi.
- Mumyalarda radyoaktif madde bulunduğu için; mumyaları ilk bulan 12 kişi kanserden ölmüştür.